Polityka prywatności

RODO – informacje ogólne

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (w skrócie „RODO”). RODO obowiązywać będzie we wszystkich krajach Unii Europejskiej i wprowadza szereg zmian w zasadach regulujących przetwarzanie danych osobowych, które będą miały wpływ na wiele dziedzin życia, w tym na korzystanie na przykład z usług sklepów internetowych, takich jak JegoSzafa.pl. Poniżej przedstawiamy najważniejsze zagadnienia dotyczące przetwarzania danych osobowych, jakie może mieć miejsce po 25 maja 2018 r. w związku z zakupem towarów w naszym sklepie internetowym, sieci sklepów stacjonarnych oraz hurtowni odzieży męskiej prowadzonej pod firmą F.H. STOP s.c.

Dane osobowe - definicja

Dane osobowe to, zgodnie z RODO, informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej. W przypadku korzystania z naszego sklepu internetowego takimi danymi są np. adres e-mail, adres IP oraz informacje adresowe służące skutecznemu wywiązaniu się z umowy opisanej w regulaminie sklepu (tj. sprzedaży i dostarczenia towaru pod wskazany adres). Dane osobowe mogą być zapisywane w plikach cookies instalowanych przez nas na stronie sklepu JegoSzafa.pl.

Pliki cookies

Plik cookie (pol. ciasteczko) to niewielkie informacje tekstowe zapisywane na komputerze lub innym urządzeniu podłączonym do sieci Internet. Umożliwiają one rozpoznanie przeglądarki osoby odwiedzającej witrynę lub przechowywanie w niej informacji i ustawień.

 

Wykorzystujemy pliki cookie w celu usprawnienia działania naszego sklepu. Ograniczenie lub wyłączenie w przeglądarce obsługi plików cookie nie ma wpływu na jakość przeglądania oferty sklepu, może jednak uniemożliwić złożenie skutecznego zamówienia.


Jakie rodzaje plików cookie są wykorzystywane przez JegoSzafa.pl?

Niezbędne pliki cookie - to te pliki, które używamy w celu obsługi koszyka zakupowego.

Pliki cookie służące do analiz - ich celem jest zbieranie danych związanych ze sposobem wykorzystania z naszej witryny internetowej. Ta wiedza pozwala nam na stałe poprawianie funkcjonalności i wygody korzystania z serwisu. Pliki te mogą być przekazane dostawcy, jednak ich wykorzystanie ogranicza się tylko do optymalizacji działania strony.

Pliki cookie służące dostarczeniu użytkownikowi treści reklamowych bardziej dostosowanych do jego potrzeb.

Jak usunąć lub wyłączyć obsługę plików cookie?

Za obsługę (w tym usuwanie) plików cookie odpowiedzialna jest przeglądarka internetowa. To w jej ustawieniach należy dokonać niezbędnych zmian. Procedura działania może się różnić w zależności od wykorzystywanej przeglądarki. Po więcej technicznych informacji prosimy o zapoznanie się z odpowiednimi instrukcjami dla danych przedlądarek:
- internet explorer
- firefox
- google chrome
- safari

Administrator danych oraz Inspektor Danych Osobowych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Firma Handlowa STOP s.c, Małgorzata i Marek Szpunar z siedzibą w Rzeszowie przy ul. Grunwaldzkiej 22.

Inspektorem Danych Osobowych (IDO) w wyżej wymienionej firmie jest Piotr Szpunar. Kontakt z IDO jest możliwy pod adresem poczty elektronicznej: sklep@jegoszafa.pl.

Podstawa i cel przetwarzania

Przetwarzanie danych osobowych wymaga podstawy prawnej. RODO przewiduje kilka rodzajów takich podstaw dla przetwarzania danych, a w przypadkach korzystania z naszych usług występują trzy z nich:



    1. Niezbędność przetwarzania do zawarcia lub wykonania umowy, której jesteś stroną. Umowa to zobowiązanie wynikające z akceptacji regulaminu sklepu JegoSzafa.pl (której udzielenie jest warunkiem koniecznym do złożenia zamówienia). Jeśli zatem zawieramy z Tobą umowę sprzedaży towaru za pośrednictwem strony JegoSzafa.pl, to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy i wynikających z niej praw konsumenta (np. zwrot w terminie do 14 dni bez podania przyczyny, wymiana towaru oraz dwuletni okres reklamacyjny).

    2. Niezbędność przetwarzania do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora. Ta podstawa przetwarzania danych dotyczy przypadków, gdy ich przetwarzanie jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi, stałe dokonywanie pomiarów statystycznych ruchu na stronie celem ulepszania naszych usług i dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

    3. Twoja dobrowolna i aktywnie wyrażona zgoda. Jest ona nam potrzebna w przypadku, gdy chcemy wysyłać nasz newsletter drogą elektroniczną. Udzielenie zgody jest całkowicie dobrowolne i inicjatywa musi wyjść od użytkownika (nie ma domniemania zgody). Jeśli nie chcesz, nie musisz jej udzielać. Jej brak nie ma żadnego wpływu na jakość świadczonej przez nas usługi wynikającej z zawartej umowy. Pamiętaj, że masz również możliwość cofnięcia zgody w dowolnym momencie na dwa sposoby:

    - kliknięcie odpowiedniego linka w treści newslettera,

    - poprzez kontakt z naszym Inspektorem Danych Osobowych.

     

Twoje dane przetwarzane będą wyłącznie w przypadku posiadania przez nas jednej z dopuszczonych przez RODO podstaw prawnych i wyłącznie w celu dostosowanym do danej podstawy, zgodnie z opisem powyżej. Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania:

a) w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy – przez czas jej wykonywania,

 

b) w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora – do czasu istnienia tego uzasadnionego interesu,

 

 

c) w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę.

Przekazywanie danych

Twoje dane będą przetwarzane przez F. H. STOP s.c., Małgorzata i Marek Szpunar oraz naszych podwykonawców. W każdym takim przypadku przekazanie danych nie uprawnia ich odbiorcy do dowolnego korzystania z nich, a jedynie do takiego, który został wyraźnie wskazany przez dany podmiot. Przekazanie zawsze będzie prowadzone na podstawie odpowiedniej umowy zgodnej z wytycznymi RODO. Przekazanie takie ma na celu: lepsze dopasowanie treści reklamowych lub też umożliwienie naszym klientom dokonania anonimowej oceny jakości obsługi sklepu JegoSzafa.pl. W każdym przypadku przekazanie danych nie zwalnia przekazującego z odpowiedzialności za ich przetwarzanie. Dane mogą być też przekazywane organom publicznym, o ile upoważniają ich do tego obowiązujące przepisy i przedstawią odpowiednie żądanie, jednak nigdy w innym przypadku.



Lista podwykonawców oraz zakres przetwarzania danych

Firma

Oficjalny adres

Cel przetwarzania danych

Zakres

Facebook inc.

1601 WILLOW ROAD MENLO PARK, CA 94025

Profilowanie w celu precyzyjnego wyświetlania reklam na stronach portalu Facebook.

Informacje o numerze IP oraz działaniach podjętych na stronach Administratora

Google inc.

1600 AMPHITHEATRE PARKWAY
MOUNTAIN VIEW, CA 94043

Profilowanie w celu precyzyjnego wyświetlania reklam na stronach prowadzonych przez Google i jego partnerów oraz dokonywania pomiarów statystycznych

Informacje o numerze IP oraz działaniach podjętych na stronach Administratora

H88 spółka akcyjna

ul. Franklina Roosevelta 22, 60-829 Poznań

Przechowywanie i zabezpieczenie danych na serwerach dzierżawionych Administratorowi bez możliwości

Ceneo sp. z o.o.

Legnicka 48G, 54-202 Wrocław

Realizacja Programu Zaufane Opinie poprzez umożliwienie anonimowej oceny jakości działania sklepu

E-mail, numer zamówienia, numer katalogowy produktu


Twoje uprawnienia

Zgodnie z RODO przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas i Zaufanych Partnerów.



Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać.



Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzani danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego – GIODO. Uprawnienia powyższe przysługują także w przypadku prawidłowego przetwarzania danych przez administratora.